Persoonlijke Ontwikkelingsplan tot Basismonteur bij Novoferm

Uniek opleidingstraject zorgt voor nieuwe deurenmonteurs


Novoferm is dé specialist op het gebied van garagedeuren en bedrijfsdeuren. Elke dag weer leveren we vakmanschap en uitgebreide service. Onze monteurs spelen hierbij een zeer belangrijke rol. Het tekort aan personeel in de techniek speelt momenteel menig bedrijf parten. Er is te weinig instroom en veel professionals komen op een leeftijd waarbij ze de sector verlaten. Wij nemen het heft in eigen handen en stomen deurenmonteurs via het ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan tot Basismonteur bij Novoferm’ klaar voor het vak. Giovanni Zegers is de eerste die deze opleiding heeft afgerond. Hij en Thierry Voogels (Manager Customer Service) vertellen over het unieke traject.

 

Giovanni (26) bracht onlangs zijn Proeve van Bekwaamheid tot een goed eind. Hiermee heeft hij het ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan tot Basismonteur bij Novoferm’ in ongeveer een jaar afgerond. Giovanni: “Vanaf mijn 17de was ik automonteur. Een mooi vak, maar onder andere door de werkdruk wilde ik toch wat anders. Mijn schoonvader heeft bij Novoferm gewerkt en adviseerde om te solliciteren.”

 

Dat deed Giovanni en hij kreeg een mooie kans aangeboden. “Ik solliciteerde en hoorde toen over het interne opleidingstraject tot montagemonteur. Ik wil mezelf graag ontwikkelen en veel leren. Er is geen specifieke opleiding voor dit vak. Je kunt het niet uit een boek leren, het moet in de praktijk. Dit was een unieke kans om betaald een mooi nieuw vak te leren. Die mogelijkheid pakte ik met beide handen aan.”

 

Eigen opleiding tot deurenmonteur
Thierry Voogels is als Manager Customer Service direct betrokken bij het trainingstraject. Thierry: “We bevinden ons in een hele specifieke branche. Binnen de installatietechniek zijn er allerlei opleidingen die je kunt volgen, maar er is geen opleiding tot deuren- of levellermonteur. Goede vakbekwame monteurs zijn natuurlijk essentieel voor ons. Daarom hebben we dit traject opgezet. We zijn op zoek naar mensen met affiniteit voor techniek. Dat ze nog geen ervaring hebben in onze branche is niet erg. Via het Persoonlijke Ontwikkelingsplan word je volledig opgeleid tot monteur. Dit kan binnen een jaar, maar je doet het uiteindelijk op eigen tempo. We kijken echt hoe iemand het oppakt.”

 

Continu vinger aan de pols
Hoe ziet dit traject er dan uit? Thierry: “Uiteraard volgt er eerst een sollicitatiegesprek. Passen we bij elkaar dan word je gekoppeld aan een ervaren monteur. Dit is je praktijkbegeleider waarmee je elke dag op pad gaat. In het Persoonlijke Ontwikkelingsplan staan onderwerpen als ‘Communicatie’, ‘Elektrotechniek’, ‘Hydrauliek’ en ‘Productkennis’. Hierbij staat ook al duidelijk aangegeven welk niveau we uiteindelijk van je wensen. Op basis van de eerste weken wordt bepaald op welke manier de ontwikkelpunten aangepakt worden. Dat kan namelijk per persoon verschillen. Je hebt wekelijks een evaluatie met je praktijkbegeleider. Tweemaandelijks wordt de voortgang van het ontwikkelingsplan besproken. We houden gezamenlijk de vinger aan de pols voor het beste resultaat.”

Giovanni voegt toe: “Het opleidingstraject is gewoon top. Ik heb in het verleden meegemaakt dat ik echt voor de leeuwen werd gegooid. In dit traject word je aan de hand genomen en krijg je de mogelijkheid om veel vragen te stellen en erg veel te leren.”

 

Leren vanuit de praktijk
De monteurs in de dop bevinden zich vanaf dag één in de praktijk. Thierry: “We bouwen het langzaam op. De praktijkbegeleider voert in het begin alle werkzaamheden uit, maar vertelt duidelijk wat er gebeurt. Langzaam maar zeker ga je ook echt steeds meer doen: van ‘wat zou jij nu doen?’ tot ‘laat maar eens zien hoe het volgens jou moet’. Je leert gaandeweg over al onze producten, van sectionaal-, snelrol- en branddeuren tot levellers, shelters en wieldwingers. Op het einde van het traject heb je alle producten minimaal twee keer zelfstandig en correct gemonteerd. Daarnaast krijg je vijf trainingen: VCA, lassen, hoogwerker, heftruck en een basisopleiding elektrotechniek.”

 

Proeve van Bekwaamheid
Het traject wordt afgesloten met een heuse Proeve van Bekwaamheid. Het examen werd afgenomen door Jan Suylen, de praktijkbegeleider van Giovanni en Bart Smolenaars, Technisch Specialist bij Novoferm. Giovanni slaagde met vlag en wimpel en kreeg het certificaat ‘Basismonteur Novoferm’ uitgereikt. Giovanni: “In de showroom in Waardenburg voer je opdrachten uit aan diverse producten. Je bent echt bijna een volledige dag bezig met verschillende reparatiewerkzaamheden, het oplossen van storingen, etc.”

Thierry vult aan: “Het zijn dingen waarvan wij vinden dat je die minimaal moet kennen en kunnen. Aan het einde van het traject ben je een allrounder die ontzettend veel weet. Je weet wat je doet, van veiligheid tot productkennis.”

 

Doorgroeimogelijkheden
Giovanni kiest ervoor om bij ‘Montage’ te blijven, maar je kunt na afronding van het traject ook naar de afdeling ‘Onderhoud’ of ‘Service’ gaan. Thierry: “De mogelijkheden zijn divers en de monteur is daarbij zelf in de lead. Ook voor de toekomst. Zo kun je doorgroeien naar monteur op B- of C-niveau of je kunt uiteindelijk bijvoorbeeld Service Specialist worden. Dan ben je verantwoordelijk voor een bepaalde regio en zo’n 15 monteurs. Ook in de binnendienst van Novoferm zijn er natuurlijk doorgroeimogelijkheden.”

 

Pak deze kans
Giovanni geniet van zijn baan als monteur bij Novoferm: “Het werk is echt super. Je hebt veel vrijheid, komt op verschillende plekken en ontmoet allerlei mensen. Zelf zit ik meestal op grotere projecten zoals distributiecentra. Soms ben je dan een aantal weken op dezelfde locatie. Eerst is er dan niks, maar na een hele tijd staat er dan een pand dat volledig af is en werkt. Dat vind ik altijd mooi om te zien en het geeft veel voldoening.”

Giovanni heeft nog een duidelijke boodschap voor technici die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging: “Pak deze kans. Je hebt in een korte tijd een nieuw vak onder de knie. Het is een slim trainingstraject met veel voordelen. Twijfel je, kom dan gewoon eens een paar dagen meelopen. Je zult zien dat deurenmonteur een heel mooi vak is.”

 

Geïnteresseerd?
Ben jij geïnteresseerd in een monteursfunctie bij Novoferm? Wij nodigen je graag uit voor een gesprek. Ontdek welke kansen Novoferm jou te bieden heeft en neem contact op met onze Corporate Recruiter, Joyce Knol:
T: +31 (0)6 42 08 58 92
E: j.knol@novoferm.nl

Zet de eerste stap naar een carrière bij Novoferm Nederland en laat jouw talent schitteren!