Intelligent Door Solutions

Gondrand Traffic B.V. Moerdijk

“De grootste uitdaging in dit project was het samenstellen van de juiste deurenstaat”

In Moerdijk bouwde Conferm een logistiek centrum dat moest voldoen aan de richtlijn PGS 15 voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. De strenge eisen op het gebied van brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid beïnvloedden het ontwerp en de inrichting van het gebouw sterk. De lijst van stalen loopdeuren die in dit project zijn geplaatst, blinkt uit in diversiteit aan eigenschappen en afwerking van de deuren. De juiste detaillering was dus gedurende het hele proces erg belangrijk. Novoferm was als leverancier van begin tot eind bij het project betrokken en adviseerde over de toepassing van de stalen loopdeuren.

“Er zijn hier wel zestig stalen loopdeuren geplaatst in zoveel varianten: wel of niet brandwerend, wel of niet afgekit, een motorslot of een elektrische sluitplaat en ga zo maar door”, gaat Albert Holsappel, projectleider van Conferm, van start. “De deuren van de PGS 15 loodsen moesten bijvoorbeeld zelfsluitend zijn en voldoen aan de EI1 normering. Daar moet ook echt een attest van zijn. Omdat er een blusgasinstallatie in deze loodsen aanwezig is, moesten de deuren luchtdicht worden gemonteerd en moesten er speciale dorpels onder worden geplaatst. Verder hebben we er ook voor gekozen om diverse onderdelen van de inbraakinstallatie in de deur te integreren. Dat zijn geen specifieke eisen vanuit de PGS 15, maar zorgt er wel voor dat het gebouw voldoet aan inbraakwerendheidsklasse twee.”

Alle informatie in één overzicht

Doordat het logistiek centrum bestaat uit diverse ruimtes met elk hun eigen eisen op het gebied van brandwerendheid en inbraakwerendheid, was het uitkiezen van de juiste deuren een puzzel. Albert: “De grootste uitdaging was dan ook het samenstellen van de deurenstaat, dat was echt heel ingewikkeld. Richard Veldhuis, nationaal accountmanager van Novoferm, heeft ons goed geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden op het gebied van stalen loopdeuren en heeft ons ook geholpen in dit proces. We hebben samen wel een aantal uur gezeten om zijn bestellijst in Excel in te vullen.”

In die lijst staat onder andere aangegeven of de deur links- of rechtsdraaiend is, welk beslag erop zit, wat de afmetingen van de deuren en de sparingen zijn, enzovoorts. Albert: “Zo heb je alle informatie die je nodig hebt in één overzicht. Richard heeft ook doorgevraagd naar achterliggende gedachtes van bepaalde keuzes en het toekomstige gebruik. Door daar op voorhand al goed over na te denken, bespaar je een hoop tijd en kosten later in het proces.” Richard vult aan: “Op basis van het bestek proberen wij al zo goed mogelijk hetgeen aan te bieden dat de klant wenst. Door alles aan het begin van het proces goed uit te denken, weet de klant ook direct waar hij aan toe is. In het totaaloverzicht in Excel dat we hebben samengesteld, kun je snel zien wat er precies wordt besteld en wat het kost.”

Foutscores verlagen met inbouwschetsen

Nadat de deurenstaat compleet was, heeft Richard van alle stalen loopdeuren inbouwschetsen gemaakt. Hierop werden niet alleen gedetailleerd de deuren en kozijnen van Novoferm getekend, maar ook de bouwkundige constructie waarin de deur geplaatst moest worden. Albert: “Het voordeel van die tekeningen is dat de uitvoerder en de montageploegen exact de situatie kunnen zien zoals ze het ook op de bouw aantreffen. Een deur is een deur, maar het gaat om de detaillering. Een deur in een PGS 15 loods moet bijvoorbeeld wel luchtdicht afgewerkt worden.”

Albert is van mening dat je alleen goed kunt detailleren wanneer je ook inzicht hebt in de constructie. “Het kozijn en de deur kunnen nog zo inbraakwerend zijn maar als het kozijn niet goed wordt bevestigd, kun je de deur er nog steeds uittrekken. Richard heeft hierbij ook goed gekeken naar de attesten. Op basis hiervan hebben wij een aanpassing moeten doen in onze betonnen panelen, we hebben de binnenschil lokaal verzwaard van 11 naar 15 centimeter dik. Zo ontstond er echt een massief blok waarin de schroeven konden worden vastgezet, zodat de deur ook volgens het attest van Novoferm voldoet aan de weerstandsklasse. Dat soort zaken zie je niet als je alleen de deur en het kozijn tekent.”

Richard legt uit waarom het tekenwerk vooraf voor alle partijen zo belangrijk is: “Het verlaagt de foutscores op de bouw en dat scheelt een hoop tijd, geld en irritaties. Je hebt dit ook gewoon nodig wanneer je in een krap tijdsbestek werkt, dan wil je alles van tevoren afgedekt hebben.” Albert: “Alles wat in de bestellijst is opgenomen, staat ook allemaal op de tekeningen. Dat is handig, want de mensen buiten lopen natuurlijk niet met een bestellijst rond. Doordat de tekening gedetailleerd laat zien hoe de deur moet worden geplaatst in de sparing, weten de monteurs precies wat ze moeten doen. Zo voorkom je ruis op de lijn. Wij willen dat de monteurs goed werk afleveren, dus moeten wij er ook voor zorgen dat zij de tools krijgen om die kwaliteit te kunnen leveren. Dat is in dit project goed geslaagd.”

De juiste montage

Voordat de deuren daadwerkelijk gemonteerd werden, heeft Richard alle sparingen op de bouw ingemeten: “Het is voor ons als leverancier die ook de montage verzorgt prettig om voortijdig op de bouw te komen. Er komen toch altijd kleine dingen naar boven. Doordat wij die op voorhand al afhandelen, kan onze onderaannemer direct starten met de montage van de deuren.” Albert sluit zich hierbij aan: “Stel dat een sparing te groot of te klein is dan kun je dat probleem op voorhand tackelen. Wanneer de maatvoering niet klopt, kan dat leiden tot tijdsverlies, onjuiste detailleringen en kosten en dat wil je voorkomen.”

Voor Albert was het in dit project het belangrijkst dat de stalen loopdeuren brand- en inbraakveilig waren en op de juiste manier werden gemonteerd. “De montageploeg heeft hier goed werk geleverd. Ondanks dat Novoferm de montage van de deuren uitbesteedt aan een montagepartner, blijft Novoferm wel aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de correcte montage. Als er iets is, kan ik dus altijd bij Richard terecht en dat is prettig. Een ander voordeel van Novoferm is dat we hier ook de andere industriedeuren konden inkopen, zoals de brandwerende roldeuren en sectionaaldeuren. Dat is toch een stuk ontzorging. Er zijn dus een hoop redenen waarom ik graag met Novoferm werk. Ik ben ook trots op het eindresultaat van dit project. Ik denk dat dit een mooie referentie is voor ons allemaal.”

 

PROJECTINFORMATIE

TYPE GEBOUW
Logistiek centrum voor gevaarlijke stoffen (PGS 15)

LOCATIE
Moerdijk

OPDRACHTGEVER
WDP Development Nederland

GEBRUIKER
Gondrand Traffic B.V.

ONTWERP
Designlogic i.s.m. Conferm

REALISATIE
Conferm (Remmers Bouwgroep)

LEVERANCIER STALEN DEUREN
Novoferm

OPLEVERING
2018

:

: